Suriname

Suriname

Het land, dat nu Suriname heet, werd al voor de komst van Europeanen bewoond door Indianenstammen. De Nederlandse zeevaarders bereikten rond het einde van de 16e eeuw het land al, maar vestigden zich er toen niet definitief. In 1593 werd het land door de Spaanse kroon in bezit genomen, maar al spoedig weer verlaten.  Zo begon het! Maar via onze organisatie kunt u kiezen voor het echte Surinaams gevoel, de kleuren de geuren van een boeiende cultuur, een prachtige groene deken met vele verrassingen, een beetje Caribisch, een beetje Zuid-Amerikaans, een beetje Europees, kortom SURINAAMS. Lees meer over de geschiedenis, de unieke cultuur en taal van de bevolking, de politiek en economie, haar tropische klimaat en de prachtige flora en fauna.



Vakantie naar Suriname

De Surinamers

Suriname, Sranan kondre zoals het in volksmond heet, is een Caribisch land in Zuid-Amerika. Het land is zes keer zo groot als Nederland. Door haar interessante geschiedenis spreekt vrijwel iedereen dwars door het hele land Nederlands. In de grotere steden Paramaribo, Nickerie, Commewijne, Para en Saramacca, maar ook in het diepe binnenland komt u Nederlands sprekende mensen tegen. Overigens is het Nederlands één van de bijna vijfentwintig talen inclusief dialecten,  die men in dit uniek land spreekt. Suriname heeft volgens de laatste volkstelling (2017) meer dan 560.000 inwoners. De Afro–Surinamers (Creolen en Marrons) vormen de grootste groep 37 procent, 27 procent rekent zich tot Hindoestaan en zo’n 13 procent identificeert zich als Javaan. Er zijn bijna 14 procent gemengde Surinamers en vormen de inheemsen, Chinezen en Europeanen de kleinste groepen.

Culturele diversiteit is de kracht van de verschillende bevolkingsgroepen, met allemaal hun individuele culturele bagage en schoonheid. Door de bijzondere geschiedenis van het land zijn zij een smeltkroes van culturen geworden. Suriname is het enige land in het Caraïbisch gebied dat zoveel culturen bij elkaar heeft waar de mensen toch nog vreedzaam met elkaar leven. Tijdens onze mooie samengestelde reizen ervaart u hoe de unieke culturele verscheidenheid, is doorgedrongen tot de Surinaamse keuken. In de hoofdstad Paramaribo zijn allerlei fascinerende sporen van de geschiedenis en de Nederlandse invloeden makkelijk terug te vinden.

Een gevolg van de verschillende groepen migranten in Suriname is de religieuze diversiteit. Zo is  Paramaribo is de enige plek ter wereld waar een moskee broederlijk en vredig naast een synagoge staat. Suriname kent weinig tot geen twisten over godsdiensten. Zo’n 27 procent van de bevolking rekent zich tot het Hindoeïsme, Protestants Christendom 25 procent, ongeveer 23 procent  Christendom en bijna 20 procent identificeert zich als Islam. De officiële taal in het land is Nederlands, maar veel bevolkingsgroepen spreken de taal van hun etnische groep als moedertaal en leren het Nederlands als een tweede taal.

In het land overheerst op kunstgebied de (figuratieve) schilderkunst, maar ook toegepaste kunst, zoals houtsnijwerk en keramiek speelt een grote rol. Een ander podium voor kunstenaars biedt de galerij van souvenirwinkel Readytex (Maagdenstraat 44) en kunstexpositieruimte ‘De Hal’ (Grote Combéweg), waar regelmatig exposities plaatsvinden. Indien geïnteresseerd houden de meeste artiesten graag open atelier.

Maar vooral ligt kunst in Suriname op straat. Zo beleeft men een kunstwerk in een bont opgeschilderd schaafijskarretje (de lokale variant op het waterijsje), of in het levensecht nageschilderde pakje Pickwick thee op de blinde muur van een winkel. Ook de Marron dames bedrijven kunst: zij weten hun dikke kroeshaar in de meest kunstige kapsels te vlechten.

In het tropische Suriname speelt muziek een grote rol en is oneindig veelzijdig. De Afro-Surinaamse muziekgenre, zorgt voor een uniek en opzwepend geluid. Deze muziek van de creolen en marrons is sterk beïnvloed door de muziek van de vroegere Afrikaanse slaven. Het getrommel wint aan kracht door eindeloze herhaling van het ritme. Een stadse variant van deze muziek is de brassband, vergelijkbaar met een fanfarekorps. De Surinaamse muziek en de vele muzikanten van Surinaamse oorsprong brengen deze muziek tot een hoog niveau.

De geschiedenis, politiek en economie

Suriname behoorde vroeger tot Guiana, dat toen het Noordelijk gebied van Zuid-Amerika omvatte. Aan het eind 15de eeuw bereikten Spaanse ontdekkingsreizigers Suriname. Kort na de verschijning van de eerste kaart van Guiana volgden ook de Nederlandse en Engelse kolonisten. Het contact met  de inheemse bevolking was een hierna een feit. Men begon met handel drijven, ontstonden nederzettingen en handelsposten en werd de WIC opgericht. 

Door de Nederlanders  werd in 1667 een Engelse nederzetting veroverd. Engeland stond Suriname af en de Republiek moest hierdoor Nieuw-Amsterdam inleveren, het huidige New York.
De Nederlandse kolonie vormde een plantage-economie, gebaseerd op slavenarbeid. Na veel internationale druk werd in 1863 de slavernij afgeschaft. Kort daarna volgde er grootschalige immigratie plaats van contractarbeiders uit Brits-Indië (Hindoestanen en Pakistanen) en Nederlands-Indië(Javanen). 

Met het Koninkrijk statuut van 1954 werd Suriname rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Met uitzondering van defensie en buitenlandse zaken, verkreeg het land autonomie.  
Uiteindelijk werd Suriname op 25 november 1975 een onafhankelijke Republiek. De instemming van het Nederlands parlement maakte dit een feit. Nederland had hier geen moeite mee en wilde zelfs van Suriname 'af'. Onder andere kwam dit door de massale emigratie van Surinamers naar Nederland. Als Nederlandse staatsburgers en konden Surinamers ongestoord naar Nederland verhuizen. Deze toevlucht van mensen wilden de Nederlanders zo spoedig mogelijk stoppen. Ook wilde zij niet langer beschilderd worden voor kolonialisme. Door de Surinamers zelf was er alleen wel veel verzet. De Hindoestanen en Javanen die de emigratie naar Nederland juist wilden doorzetten, verzetten zich tegen de onafhankelijkheid. Het verzet is uiteindelijk opgegeven en de onafhankelijkheid was daar, de Onafhankelijkheidsdag, ofwel Srefidensi Dey in het Sranan Tongo werd geboren. 

In februari 1980 onder leiding van Desi Bouterse vond er een staatsgreep plaats. De aanleiding was het feit dat de toenmalige regering het niet eens was met de oprichting van een legervakbond. Na een periode van onderdrukking volgden de Decembermoorden in 1982, vijftien tegenstanders van het militaire bewind werden geëxecuteerd. Het optimisme in de onafhankelijkheid bij veel Surinamers veranderde tot teleurstelling. Het directe gevolg was dan ook een stijgende emigratie naar Nederland. Hierdoor is veel menselijk kapitaal voor Surinamers verloren gegaan, maar ook gevolgen als gebrek aan kader bij bijv. de overheid zijn tot heden merkbaar. 

Uiteindelijk lukte het Desi Bouterse na jaren van strijd en verkiezingen om toch verkozen te worden van de Republiek Suriname.  

De tropische klimaat

Suriname heeft een tropisch amazone regenwoudklimaat, met een twee regen tijden en twee droge tijden. De temperatuur schommelt tussen 24 en 36 graden Celsius. In de regentijd is de temparatuur gemiddeld zo'n 27,5 graden. En tijdens de droge tijd  loopt het op naar 31 graden Celsius. In de ochtend loopt de temperatuur geleidelijk op van ca. 23 graden naar 31-35 graden (tussen 13.00u en 16.00 uur)  en daalt  daarna geleidelijk naar 23 graden (tussen 16.00u en 18.00 uur). Suriname kent een tropisch klimaat. In het noorden van Suriname heerst een tropisch regenwoud klimaat. Het zuiden, met uitzondering van het Kaysergebergte, het Wilhelminagebergte en het Oranjegebergte wordt gekenmerkt door een tropisch moessonklimaat. In derest van heuvelachtige berggebieden van Suriname heerst er een tropisch savanneklimaat. 

De seizoenen op Suriname

Suriname kent twee regen- en twee droge seizoenen:

  • Kleine regentijd: deze loopt vanaf begin december tot en met eind januari
  • Kleine droge tijd: die vanaf eind januari tot en met eind april loopt
  • Grote regentijd: vanaf eind april tot midden van augustus
  • Grote droge tijd: deze loopt van midden augustus tot en met de eerste week van december

Gemiddeld valt er in de twee droge seizoenen ongeveer 155 milliliter regen per maand

De temparatuur in Suriname stijgt vrijsnel richting tropische waarden met een gemiddelde van 35 graden of meer. In de kleine droge tijd kan het in noordelijke richting met zo’n 27 graden koeler worden. Terwijl het in zuiden in gebieden die  hoger liggen in de nacht koeler wordt.

Luchtvochtigheid in Suriname

Suriname kent als gevolg van de tropische temperaturen en de grote hoeveelheden neerslag, een relatief hoge luchtvochtigheid. Deze kan varieeren tussen de 75 en 90 procent.

De beste reistijd Suriname

In principe kan het hele jaar gereisd worden naar Suriname. Bijzondere periodes daarentegen zijn de kleine en de grote droge tijd, tussen  februari en half april en van midden augustus tot eind november.

Feestdagen en evenementen in Suriname

  • Dag van de Hindoestaanse immigratie: 5 juni
  • Dag van afschaffing van de slavernij: 1 juli
  • Dag der Inheemse volkeren: 9 augustus
  • Indonesische immigratie dag: 14 augustus
  • Dag der Marrons: 10 oktober
  • Chinese immigratie dag: 20 oktober
  •  Dag van de Onafhankelijkheid: 25 november

Flora en fauna

De flora en fauna van Suriname kent een grote verscheidenheid. Het overgrote deel van Suriname, zo'n 90 procent, is met oerwoud bedekt. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud, waarvan het grootste deel op Braziliaans grondgebied ligt. Het Surinaamse binnenland is daarom een geliefd studieoord voor biologen uit de gehele wereld. Een groot aantal soorten vogels, reptielen en zoogdieren bewoont deze bossen en de kuststrook. Bijvoorbeeld de bijzondere populaties zeeschildpadden die op het strand bij Galibi voorkomen. De meest voorkomende is de lederschildpad (Dermochelys Coriacea), in volksmond Aitkantie genoemd. Ook kent Suriname bedreigde en beschermde diersoorten als de jaguar, de luiaard, de reuzenmiereneter, de kaaiman (komt in Bigi Pan en Nickerie voor), het doodskopaapje ondere andere bij Peperpot en Brownsberg, de brulaap of baboen, de tapir of bofroe en de helderrode ibis (veel te zien in Bigi Pan en Nickerie). Eind 2005 hebben biologen ongeveer 26 nieuwe diersoorten in het Oostelijk deel van Suriname (Nassau- en Lelygebergte gebied. Suriname haalde hiermee het wereldnieuws. 

Verder staat het land bekend om de bijzondere plantengroei. Er is een grote verwantschap tussen Suriname en haar buurlanden Frans- en Brits Guyana en Brazilie. Er zijn in Suriname meer dan 4500 planten soorten. Veelvoorkomend zijn de families van de vlinderbloemen, de walstro, wolsfmelk, palmsoorten, verschillende cactussen en orchideeen. 

Eten & drinken in Suriname

De populaire Surinaamse keuken is een gekruide mix van Indiaanse, Afrikaanse, Aziatische en Europese ingredienten. Een paar bekende gerechten in Suriname zijn: pom, een stoofschotel van pomtayer, kip en bepaalde specerijen; pindasoep met tom-tom; roti, een dunne pannenkoek met kip, aardappelen en groente; petjil, groente met pindasaus. Ook is er in Suriname veel vers fruit zoals mango, papaya, rambutans en ananas. Het lokaal gebrouwen bier is Parbobier, is bijna overal in het land verkrijgbaar. Ook zijn verschillende soorten rum zeer bekend in Suriname. Borgoe rum en Mariënburg rum zijn daar de meest populaire. 

Ligging

Suriname is na Frans Guyana het kleinste land op het Zuid-Amerikaans continent. Het land ligt op het Guyanaschild in het noordoosten van Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Frans Guyana, in het westen aan Guyana (het voormalige Brits Guyana) en in het zuiden aan Brazilie. Alle steden liggen in het noorden van het land.

Hoofdstad

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo.

Ligging

Suriname is gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Het tropisch land grenst aan Brazilie, Guyana en Frans-Guyana. Suriname heeft een totale oppervlakte van: 163000 km2. Landoppervlakte: 161470 km2 Aantal km kust: 386 Hoogste punt: 1230 Meter Hoogste punt: Juliana Top.

Geldzaken in Suriname

Valuta

De eenheid van de munt is Surinaamse Dollar (SRD). Er zijn coupures van vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Surinaamse dollars. Cash Euro"s en US Dollars kan men bij wisselkantoren ("cambio"s") wisselen.

Banken

In Paramaribo kun je bij de Republic bank en de DSB (De Surinaams bank) met je bank- en giropasje pinnen.

Credit Cards

Creditcards, Travellers cheques (in kleine US Dollar en Euro"s) en de Europas/Wereldpas worden in de grotere hotels geaccepteerd.

Fooien

Bij veel hotels en restaurants zijn fooien inbegrepen. Voor taxi- en excursiechauffeurs en gidsen geldt dat niet, zij verwachten wel een fooi voor de geboden diensten.

De Republiek Suriname is ingedeeld in tien districten.

  • Paramaribo
  • Nickerie
  • Coronie
  • Saramacca
  • Wanica
  • Commewijne
  • Marowijne
  • Brokopondo
  • Para
  • Sipaliwini

Vanzelfsprekend is Paramaribo het sociale, culturele en commerciele hart. Het land is sinds zijn onafhankelijkheid op 25 november 1975 ontwikkeld tot een parlementaire democratie. Suriname heeft een eenkamer parlement. Het Surinaamse parlement heet De Nationale Assemblee (DNA) en bestaat uit 51 leden die voor vijf jaar gekozen worden. De Nationale Assemblee kiest met tweederde meerderheid de president. Het ministerskabinet wordt door de president samengesteld. In bijzondere gevallen komt de Volksvergadering bijeen; deze bestaat uit 879 leden van de verschillende volksvertegenwoordigingen. Dat is de verzameling van parlement en regionale organen. Deze volksvergadering komt o.a. bijeen als de assemblee geen tweederde meerderheid heeft voor een presidentskandidaat. De regering wordt gevormd door de DNA en de president. De president is de hoogste macht van het land en wordt ook voor vijf jaar gekozen en wel door de Verenigde Volksvergadering, dat is de verzameling van parlement en regionale organen. Hij is naast staatshoofd ook opperbevelhebber van de strijdkrachten en regeringsleider.

Staatsvorm

Suriname is een constitutionele democratie.

Praktische informatie over Suriname

Tijdverschil: 5 uur Zomer: 5 uur Winter: 4 uur

Telefoon, Internet & Post

In Paramaribo kan men vanuit publieke telefoons en de hotelkamer rechtstreeks telefoneren met Nederland. Het mobiele telefoontijdperk is ook tot Suriname doorgedrongen. Uw provider in Nederland kan u voor vertrek nog informeren naar de mogelijkheden. Wat zijn de kosten van o.a. mobielbellen vanuit Suriname. Ook kunt u ter plaatse een tweelanden sim van Telesur een van de mobiele provider aanschaffen. U krijgt dan een Nederlands- en een Surinaams nummer, waarmee u tegen lokaal tarief kunt bellen. De toegangscode voor Nederland vanuit Suriname is 0031.

Internet

In Paramaribo zijn veel internetcafes te vinden. Vrijwel alle grotere accommodaties bieden internetfaciliteiten.

Reisdocumenten & visa

Voor Suriname zijn een geldig paspoort en een toeristenkaart vereist. Het paspoort dient na binnenkomst in Suriname nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een toeristenkaart is alleen verkrijgbaar bij aankomst in Suriname of bij de balie van het consulaat op Schiphol. De toeristenkaart kan alleen persoonlijk worden aangevraagd. Ons advies is uw toeristenkaart voor vertrek te regelen. Bent u de ouder(s)/voogd(es) van een minderjarige kind dat met u meereist, dan dient u bij de visumaanvraag/aankoop Toeristenkaart ook een officieel document mee te nemen waaruit ouderschap/voogdijschap en wettig gezag blijkt. Behalve het originele document en dient u ook een duidelijk leesbare kopie mee te nemen. Het kopie wordt ter plaatse niet aan u teruggegeven. Een officieel document kan bijvoorbeeld een uittreksel van de Gemeente, geboorteakte (beiden mogen niet ouder zijn dan 6 maanden), kopie van het trouwboekje en/of beschikking van de Rechtbank zijn. Bij aankomst in Suriname dient u ook het originele document in bezit te hebben.

Vlag

De Surinaamse vlag bestaat uit vijf horizontale balken, twee groene, twee witte en een dikke rode balk in het midden. In het midden staat een vijfpuntige ster. De eenheid van de verschillende etnische groepen worden gesymboliseerd door de ster. De ster heeft vijf punten die de vijf grootste etnische groepen van het land moeten voorstellen: de Indianen, Creolen, Hindoestanen, Chinezen en de Europeanen. De gele (gouden) kleur van de ster staat voor een gouden toekomst. De rode balk staat voor de liefde voor het vaderland, de groene balken staan voor hoop en vruchtbaarheid en de witte voor vrede, gerechtigheid en vrijheid.

Taal

In Suriname worden wel twintig talen gesproken. De officiele voertaal is het Nederlands. Veel inwoners beheersen eveneens het Engels. De diverse bevolkingsgroepen spreken hun eigen taal, desondanks is de algemene taal die door iedereen begrepen en gesproken wordt en dat is het Sranang Tongo (ook wel eens Taki-Taki genoemd). De lingua franca Sranan (in de volksmond Surinaams), wordt als volkstaal tegenwoordig door vrijwel elke Surinamer gesproken. Verder spreekt men in Suriname zijn: Aziatische talen (Sarnami Hindustani- Surinaamse variant van het Hindi dialect Bhodjpuri), Javaans, Chinees, Creolentalen (Saramaccaans en Matawai), Aukaans of Ndyuka, Paramakaans, Boni, Bonni of Aluku, en het Kwinti. Tevens zijn er de Indiaanse talen, deze zijn onderverdeeld in drie taalfamilies: het Karaibs (het Kalina of Karaibisch, het Trio en Wayana), Arowakse talen (Lokono) en Warause talen (Warau) en de Euro-Aziatische talen (Engels en Libanees) De belangrijkste talen in Suriname zijn achtereenvolgens het Nederlands, het Sranan Tongo, het Sarnami Hindustani, het Chinees (Hakka, Mandarijn en Kantonees) en het Javaans. 

Banken

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.30-14.00 uur

Winkels

De winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.30 uur en op zaterdag van 08.00-13.00 uur.

Overig

Overheids- en particuliere instanties: maandag t/m vrijdag 07:00-15:00 uur Postkantoor: maandag t/m vrijdag 07:00-14:30 uur en zaterdag 07:00-12:00 uur Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Het advies is om de handdouche op de heetste stand af te stellen voor enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 graden kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties

Aanbevolen worden vaccinaties tegen: gele koorts, DTP en Hepatitis A. Indien men het binnenland ingaat, worden antimalariamiddelen eveneens aanbevolen. Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Drinkwater

Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. In de bijna alle winkels zijn flessen in diverse formaten verkrijgbaar.

Invoerrechten

De invoer van goederen is onderhevig aan een omzetbelasting (OB) van 10 procent. Heffingsgrondslag is de CIF-waarde van de goederen, vermeerderd met het verschuldigde invoerrecht en de bijkomende heffingen. Een aantal producten is vrijgesteld van omzetbelasting. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om elementaire voedingsmiddelen en consumentengoederen. Voor een aantal luxe goederen (zoals auto"s van 25.000 US dollar of meer) geldt daarentegen een verhoogd tarief van 25 procent. Op tabakswaren, bier, overige alcoholhoudende dranken en alcoholvrije dranken wordt in Suriname accijns geheven. De tarievenstructuur voor alcoholhoudende dranken is gebaseerd op het percentage alcohol en wordt uitgedrukt in US dollar per hectoliter. Hoe hoger het alcoholpercentage, des te hoger de heffing.

Vervoer in Suriname

Van het openbaar vervoer in Suriname moet je niet dezelfde verwachtingen hebben als van het openbaar vervoer in Nederland. Dit geldt zowel voor de bussen zelf alsook voor de bustijden, waaraan, als ze er al zijn, zich vrijwel geen chauffeur houdt.

Bus

Paramaribo heeft een goed ontwikkeld busroutenet, de bus is goedkoop (ca. SRD 1,50 per rit in de stad).

Taxi

De taxi (maar dan wel van een officieel taxibedrijf) is goed betaalbaar. Een "zakenrit" (een taxi die ongeveer een uur tot uw beschikking staat) kost ongeveer 25 SRD.

Autohuur

Men kan op diverse plaatsen in Suriname een auto huren. In veel auto"s zit het stuur aan de rechterkant en de meeste hebben een automatische versnelling. Om in Suriname te kunnen rijden is een internationaal rijbewijs nodig.

Verkeer

In Suriname rijdt het verkeer links (naar men aanneemt een overblijfsel uit de Engelse koloniale tijd). Zeker de eerste tijd kan het verkeer zeer chaotisch en onoverzichtelijk overkomen.

Verkeersregels

Er gelden een aantal ongeschreven regels, zoals claxonneren als er een kruispunt genaderd wordt.

Winkelen in Suriname

In Paramaribo groeit het aantal moderne winkelcentra snel. De populairste is de Hermitage met ongeveer 160 zaken. Deze shopping-mall is dagelijks geopend. De overgrote meerderheid van de winkels is zaterdagmiddag en zondag gesloten.



Rondreizen Suriname (9 Aanbiedingen)

Authentiek Suriname rondreis
***

Suriname - Rondreizen Suriname - Fly en Drive Suriname
9 dagen
Een prachtige rondreis langs de historische hoofdstad Paramaribo met een uniek verblijf in het district Para/Brokopondo. Na een paar dagen in te Paramaribo en kennis te h...
  • Retourvluchten volgens programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen naar keuze
  • Verzorging naar aanleiding van programma
  • 1 × Ruimbagage inbegrepen tot 23 kg in Economy


Beleef Suriname Rondreis
Suriname - Rondreizen Suriname - Fly en Drive Suriname
14 dagen
Een enerverende rondreis waarbij u onder andere kennis maakt met de prachtige flora en fauna van Suriname. Ontdek Paramaribo en de plantages langs de Commewijne rivier. B...
  • Retourvluchten naar aanleiding van het programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen volgens programma
  • Verzorging naar aanleiding van programma
  • Lokale reisbegeleiding
  • 1 × Ruimbagage inbegrepen tot 23 kg in Economy


Fly en Drive Ontdek zelf Suriname
Suriname - Rondreizen Suriname - Fly en Drive Suriname
16 dagen
Ontdek Suriname zelf! Via deze rondreis hebt u de mogelijkheid om een klein deel van het land op eigen gelegenheid en in eigen tempo te verkennen. Wel is uw improvisatiet...
  • Retourvluchten naar aanleiding van het programma
  • Luchthavenbelasting
  • Alle hotelovernachtingen volgens het programma
  • Verzorging naar aanleiding van programma
  • Huurauto, categorie Small
  • 1 × Ruimbagage inbegrepen tot 23 kg in Economy